Back

Geruchten over een daktuin in Tilburg? Die komen van ons!

11 mei 2020

Geruchten over een daktuin in Tilburg? Die komen van ons!

Vanavond eet ik stamppot van zoete aardappel, zure appel, pompoen en pastinaak. Eén van mijn lievelings. Ik ben blij met de mensen die dit potje voor mij hebben mogelijk gemaakt. Wie dat zijn, waar ter wereld, of hoe dat dan in zijn werk gaat? Geen idee. Ik kocht het gewoon bij de Albert Heijn.

Stilletjes hebben we onze verbinding met natuur en landbouw verloren. Dat is niet gek. Steden groeien dicht en drukker en de afstand naar de rand waar het nog wel groen is wordt steeds groter. Het is wel jammer. Want langzaam maar zeker blijkt dat we onbewust heel veel keuzes hebben gemaakt waar niemand voor zou kiezen als je het op de man af vraagt. Bijvoorbeeld of je het oké vindt dat de groenten uit dat stamppotje zijn bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen.

Het is tijd om de verbinding te herstellen. Dat betekent niet dat iedereen geitenwollen sokken moet gaan dragen. Ook niet dat iedereen voorin de klas bij de meester moet komen. Ik weet iets beters.

Wat mij betreft is Tilburg klaar voor een daktuin. Een dak waarop groente en fruit worden verbouwd en bijen gehouden, waar bewoners, studenten en bezoekers samenkomen voor hapjes, drankjes en beleving, en vanwaar zij, liefst via de glijbaan er vanaf, een stukje inspiratie mee naar huis nemen in de vorm van bio bloemen, planten en groene design accessoires (lees: bloempotten, bijenhotels en mini kruidenkassen voor in huis). Een dak dat nieuwsgierig maakt door een bubbelende mix van jong, hip, lekkere smaken en een verrassende programmering. Een dak dat de verbinding legt tussen stad, landbouw, natuur en de verduurzaming daarvan.

Ik, Mirjam, word hier in ieder geval heel enthousiast van. In 2012 verruilde ik de biologische boerderij van mijn ouders voor Tilburg. Na een bruisend studentenleven (Communicatie en Data Science) en werkzaamheden bij o.a. Marketing Tilburg en Tilburg University, heb ik nu de tijd en ruimte gecreëerd om mij hard te gaan maken voor deze plannen.

Middels dit plan of hopelijk straks op het dak, hoop ik jouw kijk op de wereld eens flink op te schudden. Maak kennis met een nieuwe mindset, een andere omgeving en een verfrissende leefstijl. Doe je mee?

Illustratie door: Nop Mercx