Back

We hebben onze droomlocatie in het centrum gevonden.

25 augustus 2021

We hebben onze droomlocatie gevonden.

Na een zoektocht van ruim anderhalf jaar is er nu eindelijk witte rook. We hebben de locatie voor onze groene plannen gevonden. De daktuin strijkt neer midden in de Tilburgse binnenstad, op het dak van KOOPman.

In mei 2020 zijn we gestart met de zoektocht naar een geschikte locatie. Die hebben we nu gevonden op het voormalige V&D pand. Voor het dak, van ruim 3.000 m2 met uitzicht over de hele stad, gaan we een samenwerking aan met pandeigenaar Wereldhave. Mirjam: “Het is een flinke zoektocht geweest. Ik heb steeds geloofd dat de aanhouder wint. Er liggen veel kansen in Tilburg. Maar het is ook spannend, want het idee voor een daktuin is nieuw hier. Ik ben op zoek gegaan naar een partij die creatief mee wil denken. Die creatieve denkers heb ik nu gevonden, met een dak op de best mogelijke locatie denkbaar, midden in de versteende binnenstad.”

De eerste financiering toegekend

Met het vinden van het dak komt het hele project in een stroomversnelling. Inmiddels heeft de gemeente Tilburg vanuit het Klimaatfonds een bedrag van € 380.000 subsidie toegekend om daarmee de helft van de tuin te financieren. In de tuin, die gratis publiek toegankelijk zal zijn, zal groente en fruit verbouwd worden. De tuin helpt mee aan de bestrijding van hittestress, zorgt voor vergroening en vergroting van de biodiversiteit van de binnenstad, draagt bij aan bewustwording rondom de klimaattransitie en dient als voorbeeld voor vergelijkbare initiatieven en beleid. Mirjam: “Pandeigenaar Wereldhave heeft het lef gehad om hun dak beschikbaar te stellen, dat nu de gemeente Tilburg een toezegging heeft gedaan vanuit het Klimaatfonds geeft het project een enorm positieve impuls. Daar ben ik Wereldhave en de gemeente Tilburg dankbaar voor”

Een belangrijke eerste stap in de financiering is daarmee genomen. Maar rond is deze nog niet. Mirjam: “Ik ben nog opzoek naar inhoudelijke partners en een hoofdsponsor. Er lopen gesprekken met verschillende organisaties. Voor partijen die een inhoudelijke verbinding zien is er alle ruimte om mee te doen.” Het overige deel van de financiering hoopt de daktuin op te halen via crowdfunding. Hierover zal later dit jaar meer duidelijk gemaakt worden.