Back

De mensen achter Moes: Mirjam en Sam.

6 juli 2022

De mensen achter Moes: Mirjam en Sam.

De één stond van jongs af aan letterlijk met de poten in de klei, pa en ma zijn aardig vooruitstrevend in de agrarische sector, de ander – een leeftijdsgenoot – kroop al vroeg rond in het café-restaurant van zijn ouders, in hartje centrum van Tilburg. Grotere werelden van verschil zijn haast niet denkbaar. Deze twee mensen: samen in een onderneming? No way! Think again. Want juist doordat Mirjam en Sam op sommige vlakken elkaars tegenpolen zijn, is er vuurwerk. En die energie stroomt linea recta door naar daktuin Moes.

Je komt niet snel twee ondernemers tegen die enthousiaster zijn dan Mirjam en Sam. Zo gauw we het dak betreden, wijzen ze: daar het dakcafé, wandelpaden, de moestuin, de winkel. En loop nog even mee: hier komt de zon op, daar gaat ‘ie in de zomer onder. Hoe chill is het om daar in de avondzon nog even te hangen met vrienden en een biertje? Op het moment van dit interview zijn de concrete daktuinontwerpen nog in de maak. Maar uitkijkend over de Tilburgse binnenstad, met iconen als de Heuvelse kerk, de watertoren en de roze Interpolistoren helder in het vizier, weet je: dít hier gaat re-te vet worden.

Hoe dan?

Het idee voor Moes komt uit Mirjams brein. Met als achtergrond: de natuur een vaste plek in die grijze stad geven. En misschien mensen nog even iets bewuster laten nadenken over hun keuze voor voedsel. Eind 2021 kwam Sam aan boord. Het opzetten van het horecaconcept en het finetunen van de ontwerpen, samen met Mirjam, is zijn ding. Maarre, twee kapiteins op één schip? Mirjam, brede glimlach: “Gaat prima. Ik denk dat zo’n plan alleen een succes wordt als je zelf ook weet dat je anderen nodig hebt.”

Tilburgers kennen Sam als horecaman achter ‘t Elfde Gebod, Cat’s Back en Gin Fizz. Waarom nu ook een daktuin? “Dit is gewoon heel vet. Ik ben door dit plan anders gaan kijken naar de mogelijkheden om horeca in te vullen. Je moet wel echt ballen hebben om zoiets voor elkaar te krijgen”, reageert hij. “En sowieso: ik heb veel respect voor Mirjam als ondernemer. Haar idee is zó on point. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Zo krijgt ze mensen mee in haar verhaal. En mij dus ook. Ik wist: dit moet er komen. Niet alleen voor mij, maar ook voor Tilburg.”

Ideal clash

De gemene deler tussen de twee? Hun oprechtheid én nuchterheid. “We zijn allebei recht door zee. What you see is what you get”, vertelt Mirjam. Een belangrijke overeenkomst. Want het is niet niks, samenwerken aan zo’n groot plan. Zeker niet met iemand die je daarvoor eigenlijk nog niet kende. Sam: “Zeker. Dus vanaf dag één is het: eerlijk zijn, alles zeggen wat je denkt en voelt. Geen dubbele agenda’s. Best pittig soms, maar ook super leerzaam. En het maakt de plannen én onszelf alleen maar scherper.” Mirjam: “Het risico van een plan als dit is dat iedereen ermee aan de haal gaat. Daar ben ik bij Sam niet bang voor. Het vertrouwen is er. ”

Ergens een relaxte vibe neerzetten, mensen enthousiast maken en ervoor zorgen dat ze keer op keer met een brede glimlach terugkeren. Daarin is Sam goud, weet Mirjam. “Dat zie je bij Cat’s Back en Gin Fizz. Mensen die er super graag werken en vrienden die op hun beurt hun vrienden meenemen naar die zaken.” Ook de daktuin heeft dat nodig. Een kartrekker die de horeca neerzet, maar ook een verbinder. Mirjam: “Sam is de glue van de daktuin, de reden waarom mensen straks naar Moes komen. Dat moeten we hebben.”

Overtreffende trap van vet

Mirjam besluit: “Het lijkt misschien makkelijker om met like-minded people te werken. Maar juist door uit je eigen bubbel te stappen, kun je het plan verder verdiepen en versterken voor een bredere doelgroep. Dat is wat deze samenwerking zo tof maakt.” Sam: “Met Moes drukken we samen een stempel op Tilburg. Niet door op de geijkte paden te lopen, maar juist door ballen te tonen, een tof concept neer te zetten dat nu nog helemaal niet bestaat. Vetter dan dat kan toch niet?”