29 november 2023
Er komt geen Daktuin Moes.
Tot onze grote spijt stopt Daktuin Moes. De plannen zijn af, de ontwerpen gemaakt, de financiering is nagenoeg rond. Toch is er niet voldoende perspectief om de realisatie van Daktuin Moes voort te zetten.
Een jaar geleden is de voorbereiding voor realisatie van Daktuin Moes door de pandeigenaar en verhuurder on hold gezet. We stonden toen op het punt om de gezamenlijke vergunningsaanvraag met hen in te dienen. Om strategische redenen besloten zij de voortgang van ons project te koppelen aan een ander te realiseren project in Tilburg. Een project dat niets te maken heeft met Moes. We wachten inmiddels ruim een jaar op groen licht om door te kunnen, maar blijven in de wachtkamer. In dat jaar hebben we onze uiterste inspanning geleverd om het project weer in beweging te krijgen. Helaas is dit tot op heden zonder resultaat gebleven.
Terwijl de tijd verstreek, is de wereld waarin we leven en werken enorm veranderd. We lezen er elke dag over in de krant. Hoewel het niet de directe aanleiding is om te stoppen, zien we ons door de ontwikkelingen in de markt gesteld voor nieuwe uitdagingen en risico’s. We hebben de optelsom gemaakt, zijn niet over één nacht ijs gegaan, maar besluiten het project Daktuin Moes te moeten beëindigen.
Het spijt ons dat we daarmee een vooruitstrevend, groen en sociaal project voor de stad verloren laten gaan. Nog elke dag krijgen we enthousiaste vragen van mensen die uitkijken naar de komst van Daktuin Moes. We worden nog steeds door klinkende namen benaderd voor mooie samenwerkingen en partnerships. Dát was misschien wel het allermooiste, dat we zoveel mensen en organisaties om dit plan heen wisten te verzamelen, met elkaar wisten te verbinden. Van zoveel kanten is er lef getoond, tal van mensen en organisaties hielpen ons en stonden op voor de komst van Daktuin Moes. Daar zijn we enorm dankbaar voor.
De tekst gaan door onder de afbeelding.

Drieënhalf jaar geleden is Mirjam dit project op eigen initiatief gestart. Als je vindt dat er iets moet veranderen, dan moet je je daar ook hard voor maken, vond ze. En dat is wat ze deed. Met de daktuin wilde Mirjam natuur en voedsel op een aansprekende manier terug naar de stad halen. We zouden daarmee een bijdrage leveren aan het welzijn van de mensen in de stad, aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Met de biologische, lokale horeca zou de daktuin op basis van de social enterprise-principes onafhankelijk hebben geopereerd. Dat maakte het plan toekomstbestendig. Sam had de biologische bierbrouwer al in het vizier.
